torsdag 2 september 2010

Generationer

Jag äger inget fotografi på mig, min mamma och min mormor tillsammans, även om vi levde väldigt nära under min barndom. Genast jag såg denna Willow Tree "Generations", visste jag vem personerna föreställde. Min mamma lärde mig sy och hennes mamma lärde henne. Jag har placerat "oss" på ett vackert lapptäcke, som jag har ärvt av min mormor.
Jag satt ofta och handarbetade med min mormor när jag var barn. Hon lärde mig virka när jag var fem år. Min mamma pushade mig när jag ville sy kavajer och byxor i de tidiga tonåren. Den äldre generationen är guld värd när det gäller att föra hantverk och kulturarv vidare till de yngre.
Min mormor finns inte mer sedan några decennier tillbaka och rollerna har blivit någorlunda ombytta...
Idag blir vår förstfödde, pojken med det gyllene hjärtat 28 år! Grattis till dig där borta vid fjällets rand och vid Atlantens strand!
Här har det blivit många fler som tittar in och bland er som kommenterar i detta inlägg drar jag en vinnare, som får en överraskningspresent! Ha en underbar dag!

32 kommentarer:

 1. Jag var mycket hos min mormor och det var alltid handarbete vi höll på med, även mamma har lärt mig otroligt mycket. Så för mig har det följt med genom åren som mitt största intresse och inkomst i ett antal år.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 2. De är så härliga Willow Trees! Jag har ingen själv men jag har alltid beundrat dem jättemycket. Dina är riktigt söta och passande. Kul när man kan förknippa dem med olika personer i ens liv och händelser. Ha en fin dag!

  Kram Gugi

  SvaraRadera
 3. Härligt med minnen! Min mormor lärde mej också både sticka, virka och brodera... Och grattis till sonen :O)

  SvaraRadera
 4. en sådan bild hade nog varit trevlig att ha. när jag tänker på det, så kan jag inte heller komma på att jag skulle ha någon liknande, tyvärr.
  varma gratulationer till din duktige 28-åring!
  ha en solig torsdag! kram

  SvaraRadera
 5. För tre år sedan då min mor fyllde 50 år fick hon en Willow trees figur av mig. Min mor har två döttrar vilket figuren visade: en moder med en äldre flicka (min syster) och en yngre flicka (jag) bredvid sig. Mamma blev otroligt glad och numera står figuren i köksfönstret bredvid hennes "matplats". En trevlig present med djup i.

  SvaraRadera
 6. Hejsan!
  För några dagar sedan köpte jag också en till
  figur från Willow Tree som föreställde en mamma med en nyfödd baby vid sitt hjärta! Det fick mitt kära barnbarns mor av mej!
  För ca 1,5 år sedan fick en annan nybliven mamma en likadan :)
  Grattis till "gutten"
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 7. De är härliga dessa Willow tree figurer och jag har några stående på änglasonens minneshylla, "Angel of hope" o "Angel of miracle".
  Härlig figur av tre generationer och grattis till "guldklimpen"!
  Ha en fin dag!
  Kramar Monica

  SvaraRadera
 8. Du skriver så vackert och rörande, med lämpliga bilder till.
  Vad fint att du ser er tre i den där figuren. Det är kanske bättre med en symbolisk figur en ett fotografi? Det känns som om alla vore närmare varandra.
  Den äldre generationen borde få komma med i skolorna mera än hittills. Jag tror att de behövs i skolorna i dag.

  Jenny

  SvaraRadera
 9. En tidlös figurin som säger så mycket. Min österbottniska mormor fick jag tyvärr aldrig träffa. Mamma lärde mej sticka och läsa när jag var TRE år. Jag satt med ett gipsat ben och något måste ju en livlig unge syssla med!
  Kram och hälsningar till mina rötter!

  SvaraRadera
 10. Va sött! Jag har också många värdefulla minnen, fick många goda råd av mormor och farmor. Handarbetade med farmor som liten, hon sydde kläder på beställning. Du har verkligen hittat en vacker och passande "figur" föreställande er tre.
  Hoppas sonen får en bra födelsedag och att han trivs på sitt nya "ställe"
  Kram Marianne

  SvaraRadera
 11. Vilket mysigt inlägg!
  Alla dom där prydnaderna är väldigt vackra, förstår du har rätt många? :)
  Grattis till dina 28 år som mamma, kan man väl också säga ;)
  Trevligt med en spontan utlottning!

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 12. Så fina alster!

  (inte med å tävlar pga min anonymitet...)
  :)

  SvaraRadera
 13. Vilken fin figurin och vilke fantastisk symbolik. Grattis till din son som verkar vara långt bort.
  Ha de gott!
  Kram
  /sara

  SvaraRadera
 14. Skickar en grattishälsning till din son, förstår att du saknar honom när han är så långt hemifrån. Jättevacker figurin, så fin tanke att det är du din mamma och mormor. Jag avundas dig att du kan sy så bra, här har den genen hoppat över mig. Jag håller mig till raka sömmar.
  Önskar dig en fin solig dag
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 15. Håller med om att de tre passar bra me tanke på din berättelse :)

  SvaraRadera
 16. Vad glad jag blev när jag såg dina Willow Tree figurer. Så fint du skrev om figurerna kom att tänka på min egen mormor. Figurerna är en stor favorit hos mig nu senast köpte jag Anniversary till vår bröllopsdag.
  Kram Lillemor

  SvaraRadera
 17. Ibland när jag får lust tycker jag massor om att handarbeta, men oftast går mitt intresse över efter en tid och alla arbeten blir halvfärdiga. För naturligtvis vill jag börja på något nytt nästa gång jag får lust...
  Gillar din trevliga blogg ;)

  SvaraRadera
 18. Javisst e dom fina, Willow Tree figurerna...just i går kväll såg jag ett foto på min mormor, mamma och mig själv...tror bestämt jag ska ta och plocka fram det. Mysig höst till dig och de dina!
  Kram

  SvaraRadera
 19. Hej
  Vad fin din figurin från Willow Tree är, jag har en som du säkert sett, den med ett kärleksfullt par som dansar. Min man och jag fick den i bröllopspresent. Nu blev jag sugen på att leta upp fler.
  Jag lärde mig virka av min mamma när jag var 6 år och låg hemma i lunginflammation i några veckor. Men även min mormor virkade mycket.
  Kram
  Susanne

  SvaraRadera
 20. Fina Willow Tree figurer, de passar riktigt bra till din berättelse. Fina minnen!!
  Grattis till förstfödde sonen som fyller 28 år... det känns nästan som att barnen hinner i fatt oss.

  SvaraRadera
 21. Tänk vad vi lärde oss som unga från de äldre,det är många så idag att mammorna säger till sina barn att det där kan vi inte köpa för du klarar inte av att göra det,då gråter mitt kreativa hjärta.men glädjen var stor den dagen en liten flicka fick välja någonting att köpa o hon valde stoppnålar ,jag misstänker att det står en kreativ mormor där bakom,Kram Nette

  SvaraRadera
 22. Hallojsan vännen1

  Så ljuvligt att hitta något som så starkt påminner om barndomens lycka ..och att detta nu får agera bild av generationer..söt pojke också..;)

  ha en härlig helg!! Kramis Sanne

  SvaraRadera
 23. Så fint du skriver vännen! Du berör mig med din text o dina bilder! Önskar dig en Trevlig Fredag! Kram Therese

  SvaraRadera
 24. Verkligen fint skrivet.
  Min mamma broderade och vävde medans pappa sydde. Minns att han sydde syrrans och min examensklänning. En del av det intresset har jag ärvt.

  Kram på dig!
  annika

  SvaraRadera
 25. Den var ovanligt fin den lilla "statyn" av tre generationer. Dom gör så jättefina figurer hos WIllow Tree. Och din med broderi/stickning och mormor och mamma var jättefin, blir väl ett riktigt bra substitut för ett foto.
  Agneta kram

  SvaraRadera
 26. Vilket fint inlägg du skrivit om din mor och mormor! Där har skapandets glädje verkligen gått i arv! Fin skulptur med de tre generationerna.
  Ha det så bra!
  Kram Sari

  SvaraRadera
 27. Det är en verklig förmån att få ha möjlighet till nära relationer till mor- och farföräldrar. Själv har jag haft samma nära relation till min mormor och morfar.
  Eftersom vi har barnbarn, upplever man denna rikedom ännu mera påtaglig och så värdefull. Hoppas man lämnar något för dom att minnas :)
  Kram / Bea

  SvaraRadera
 28. Vilken vacker berättelse om din mormor och mor!
  Härligt också att du fått många fler besökare men det är inte konstigt eftersom du har en fin blogg med många mysiga inlägg.
  Må så gott i helgen!
  Kram från Maria

  SvaraRadera
 29. Vilken fin staty, den tar ju en verkligen att tänka tillbaka.
  Man måste ju aven få lärdom nånstans ifrån för att kunna sy också.
  Vet inte riktigt var jag själv lärt mig sy, kanske för att jag tidigt gick på mi kurser vår o höst allt vad de hade. Trots att både min mamma o mormor var så arbetsamma så gillade ingen av dem att sy kläder så efter deras berättelse så har jag nog ärvt mitt anlag att sy och skapa från min farmor som jag alldrig sett. Att kunna sy ger ju också en viss tillfredställelse. Njut av vackra tyger, band, spetsar och symaskin.

  SvaraRadera
 30. Härlig tanke, att påminnas om barndomen alltid då du tittar på "statyetten"!
  Gillar själv också Willow tree, skaffade julkrubban förra julas, den får också bli en av våra jultraditioner!
  Må så bra!

  SvaraRadera
 31. Visst är den äldre generationen guld värd! Ju äldre man blir destu mera värdesätter man den! Pojken med guldhjärtat finns hos mig också - gåva av en fd elev...som knep en bit av mitt hjärta :)

  SvaraRadera
 32. Vilken härlig blogg ,alltid roligt och något nytt hittar man här att läsa och studera

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en snäll kommentar! ♥ Ha en bra dag!